Intervju med Mattias inför helgens träningsmatcher
Upphovsrätt: IFK Motala Bandy
insändare
Intervju med Mattias inför helgens träningsmatcher
Bandyn lider av det unika förhållandet att det även inom den absoluta eliten råder ojämlika förutsättningar för de inblandade lagen. I rikets högsta serie återfinns i detta sammanhang lag som fortfarande harvar i löparspår, tränar på gym och skaver omkring på hockeyrink, medan andra varit på stor is sedan ingången av augusti. I jämförelse med andra populära bollidrotter vore det som att ett elitserielag i hockey inte hade tillgång till spelbar rink strax innan seriestart, eller att ett allsvenskt fotbollslag ägnade sig åt grusspel under vintern.

För IFK:s del har det som bekant blivit så olyckligt att de inte ens haft tillgång till hockeyrinken på isstadion, utan tvingats till träning i Mjölby (på allmänhetens åkning!!!!) och Vadstena. Så långt har de också varit en helg i Lidköping för träning på stor is, i jämförelse med inomhuslagen som i vissa fall har 20-30 träningspass i benen.  I sitt stilla sinne funderar man därför över hur bra detta talangfulla blåvitt hade kunnat vara om de haft samma träningsförhållanden som exempelvis Villa eller Sandviken. Men det kan ju endast bli spekulationer, och vi får hålla oss till den verklighet som råder. Vissa bandytyckare menar exempelvis att det inte enbart är av ondo att ha en lång barmarkssäsong. Den fysiska statusen hos spelare i lag med dåliga förutsättningar bedöms i vissa fall vara högre och det kan ge utslag mot slutet av säsongen.

Förra säsongen slutade i dur för blåvitt, och laget svarade för en i stora delar mycket bra insats. Det hade sånär räckt till att undvika kval, men väl där genomförde det unga IFK den nervdallrande prövningen på ett proffsigt sätt och spelade sig kvar i elitserien. Med två bra nyförvärv i bagaget, samtidigt som vissa jämförbara och snäppet bättre lag försämrats, finns förutsättningar för att blåvitt ska kunna sikta uppåt i tabellsammandraget den kommande säsongen, och som ett led i detta spelar laget i helgen sina två första träningsmatcher, mot Villa på fredag, och Tellus på söndag. Fighterna tilldrar sig i Lidköping, där Sjöholms manskap förlägger ett träningsläger under kommande helg. Hemsidan har intervjuat tränare Mattias:

Hur summerar du försäsongen så långt?

Vi har under våren fortsatt att bygga på oss en del muskler samt jobbat med att höja mjölksyretröskeln samt förbättra explosivitet och kondition. Vi är väl förberedda inför säsongen rent fysiskt. Nu efter sommaren har vi fått tänka om lite eftersom att vi inte haft den tillgång till träningsmöjligheter man skulle önskat men det är ju inte så mycket vi kan göra för att påverka det. Vi förbereder oss efter de förutsättningar vi har för tillfället och som det ser ut nu kan vi i alla fall köra på i ishallen hemma under veckorna och spela matcher runt om i Sverige som planerat under helgerna. När det gäller nyförvärven så har alla kommit in bra i gruppen och det ska bli spännande att se dem i matcherna i helgen.

Hur bedömer du att ni påverkats av de yttre bekymren, jag tänker närmast på isproblemen? 

Klart det är otroligt tråkigt och framförallt synd om killarna som inte riktigt fått de bästa förutsättningarna inför säsongen så här långt. Men gruppen har tacklat det bra och vi håller humöret och den goda stämningen uppe och hittar de positiva bitarna istället.

Det som är det största problemet att lösa är bristen på träning på stor is i oktober. Den träningen ser ut att försvinna och att vi inte ens varit på vår egen hemmaplan när serien drar igång är väl inget man önskar sig. Samtidigt så är vi ett spelande lag så att spela borta är inte hela världen då de flesta lag har hall och man vet att förutsättningarna kommer bli bra.

Vi biter ihop och kör på vilket är en styrka som visat sig under den här struliga perioden som varit.

Vilka svar vill du ha under helgens träningsmatcher? 

Det viktiga är hur vi agerar och hur vi hanterar situationerna som uppstår. Vi har ju som sagt inte hunnit träna så mycket så att vi kommer börja känna in oss med de grundläggande saker som vi gjorde bra förra säsongen och sedan bygga ifrån det. Sedan vill jag se en 100% inställning av alla under de 90 plus varje match varar.

Hur bedömer du motståndet, Villa och Tellus? 

Har egentligen inte funderat så mycket på det. Men det är klart att det är två helt olika matcher. Villa som varit på stor is mer än vi varit på is över huvud taget ligger ju en bra bit före och det blir ju en match där vi antagligen kommer få testa på att försvara oss en hel del.

Tellus har med spelat en del matcher redan men där kommer det nog bli en lite annorlunda matchbild än mot Villa vilket är bra då vi får svar på en hel del frågor efter de här två matcherna. Sedan har resultatet absolut ingen betydelse, även om man alltid vill vinna så är det viktiga att vi presterar det vi kommit överens om.

Hur ser läget i truppen ut inför helgen? 

Det finns lite tveksamheter med några spelare som varit eller är sjuka just nu. Så vi får se hur vi sätter ihop laget inför Villa matchen till att börja med.

 

Ok, tack Mattias!

Tack själv

 

Säsongspirret i magen börjar växa fram, och det ska bli oerhört spännande att se vad ett matchotränat IFK kan prestera mot elitseriekollegorna i helgen. Matcherna går att följa på elitrapport.se och dessa är tiderna:

Fredag 14 september 19:00 Villa Lidköping-IFK

Kommentera
0 Kommentarer
Motala
loading...